LOGOPEDIE

Logopedie

In het dagelijks leven maken we contact met mensen door te spreken, luisteren en vertellen. Communiceren gaat echter niet altijd vanzelf, bijvoorbeeld door spraak-, taal- en stemproblemen. Logopedie kan hierbij helpen.
Het Taalplein biedt hulp aan kinderen en volwassenen met problemen op het gebied van communicatie, lezen, spellen en mondmotoriek. Op deze site vind je informatie over Het Taalplein en onze werkwijze. Mocht je na het lezen van de site meer informatie willen dan kun je altijd
contact  met ons opnemen.

Onderwerpen per thema

Hieronder kun je verder lezen over alle logopedische onderwerpen


Spraak


  • Onverstaanbaarheid

    Het kan zijn dat je omgeving moeite heeft met het verstaan van je kind. Als ouder versta je je kind meestal goed, maar het komt ook voor dat ouders ook moeite hebben met het verstaan van hun kind. Dit kan leiden tot flinke frustratie en boosheid of het heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat je kind zich terugtrekt uit de communicatie, alleen nog met jongere kinderen wil spelen, stil wordt of alleen gaat spelen. In alle gevallen is het belangrijk hier iets aan te doen. Logopedie kan hierbij helpen. Door het spelenderwijs oefenen van de lastige klanken en woorden zal je kind beter verstaanbaar worden en zich zekerder gaan voelen. Hierdoor zal je kind weer mee kunnen doen in de dagelijkse communicatie. Meld je kind direct aan of vraag naar de mogelijkheden.


    Ook bij volwassenen komt het regelmatig voor dat er opmerkingen worden gemaakt over (on)verstaanbaarheid. Mensen zeggen vaak ‘wat zeg je?’ of je hebt het gevoel dat je vaak moet herhalen wat je wil zeggen, omdat mensen geen passende reactie geven. Dit kan belemmerend zijn in het dagelijks leven of op het werk. In dat geval kan een logopedische behandeling uitkomst bieden. Meld je direct aan of vraag naar de mogelijkheden.

  • Slissen

    Slissen bestaat in vele soorten en maten. ‘Slissen’ of ‘lispelen’ zijn verzamelnamen voor de klank die de tong maakt bij het uitspreken van onder andere de /s/ klank. Dit is een spraakgewoonte die verschillende oorzaken kan hebben. Bij de logopedist wordt nagegaan wat die oorzaak zou kunnen zijn en hoe het slissen opgelost kan worden. Het is afhankelijk van de oorzaak, leeftijd en motivatie van de cliënt hoe lang zo’n behandelperiode zal duren. Dit wordt na het afnemen van het logopedisch onderzoek direct met je besproken. Direct aanmelden voor intake en onderzoek kan hier!

  • Vertraagde spraakontwikkeling

    Soms spreekt je kind al, maar is hij of zij nog onverstaanbaar voor de omgeving en soms ook voor jullie als ouders.

    Om alle klanken in onze taal te leren uitspreken heeft je kind oefening nodig. Deze oefening krijgt je kind vanzelf als hij of zij praat. Het is normaal dat jonge kinderen bepaalde klanken nog niet juist uitspreken, maar soms is het verschil in verstaanbaarheid met leeftijdsgenoten zo groot dat je je kan afvragen of je kind nog wel ‘op schema’ loopt. Het kan ook zijn dat je kind gefrustreerd raakt of het communiceren opgeeft als hij niet begrepen wordt.

    Een vertraagde spraakontwikkeling gaat vaak samen met het later beginnen met praten.


    Plan een afspraak om te laten bepalen of logopedie zou kunnen helpen. Een verwijzing van de huisarts is in veel gevallen niet nodig. Neem gerust contact met ons op als je hier vragen over hebt.

  • Spraakontwikkelingsdyspraxie

    De spraak van kinderen met spraakontwikkelingsdyspraxie (SOD) wordt gekenmerkt door slechte verstaanbaarheid als gevolg van onregelmatige verwisselingen en vervormingen van spraakklanken (zowel medeklinkers als klinkers). Het kind heeft dan moeite met de planning van de overgangen tussen verschillende spraakklanken. Je kunt SOD herkennen aan het onregelmatig uitspreken van woorden, waarbij je kind hetzelfde woord op verschillende manieren kan uitspreken (mandarijn, handahijn, mendelijn). Kinderen met SOD hebben vaak meer moeite met langere woorden en de onverstaanbaarheid neemt dan ook toe naarmate de zinnen of woorden langer worden. SOD is vast te stellen door een logopedist na een uitgebreid onderzoek, een observatie en een analyse. Meld je kind daarom altijd aan voor intake en onderzoek als je een vermoeden hebt van een SOD.


  • Accent in het Nederlands

    Nederlands kun je op vele manieren uitspreken. Je uitspraak en articulatie krijg je mee van je ouders, je omgeving en je moedertaal. Het kan zijn dat je het prettiger zou vinden om het Nederlands anders uit te leren spreken. Bijvoorbeeld voor het werk dat je doet of omdat je uit je omgeving op- of aanmerkingen krijgt als: ‘ik kan goed horen dat je uit Den Haag komt’ of ‘door jouw accent kom je onzeker over’. De logopedist kan je helpen om een andere uitspraak aan te leren en toe te passen. Plan een intake om de mogelijkheden te bespreken.


Taal


  • Vertraagde taalontwikkeling

    Het komt voor dat je kind later op gang komt met praten dan andere kinderen. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan het feit dat je kind minder spreekt dan leeftijdsgenoten of dan een broer of zus op dezelfde leeftijd. Kinderen leren taal uit hun omgeving. Sommigen pikken alles op wat ze horen en zeggen dit direct na, en andere kinderen hebben een extra steuntje in de rug nodig bij het ontwikkelen van taal. De logopedist kan je kind helpen zijn of haar taal verder te ontwikkelen en geeft jou hierbij veel tips over hoe je zelf de taal van je kind optimaal kan stimuleren. Wij bieden hiervoor ook de Hanen Oudercursus aan. Lees hier meer over deze cursus.


    Als je je zorgen maakt over de taalontwikkeling van je kind, of je hebt een verwijzing gekregen, neem dan gerust contact met ons op voor een eerste afspraak. Ook met een verwijzing naar de Hanen Oudercursus is het maken van een eerste afspraak belangrijk.

  • Taalontwikkelingsstoornis (TOS)

    Een taalachterstand is niet hetzelfde als een taalontwikkelingsstoornis. Een taalachterstand kan ontstaan als een kind zijn moedertaal weinig hoort of spreekt. Door meer taalaanbod, haalt het kind de achterstand vaak weer in. Bij een taalontwikkelingsstoornis is er meer aan de hand. Er is iets mis met het aangeboren vermogen om taal te leren. Het proces van taalontwikkeling verloopt afwijkend doordat de hersenen taal niet optimaal verwerken. Alleen meer aanbod helpt dan niet. Er is een gespecialiseerd behandelaanbod nodig. (bron: kentalis.nl)

  • Meertaligheid bij kinderen

    Tegenwoordig groeien veel kinderen meertalig op. Kinderen zijn zeer flexibel in het leren van meerdere talen; een kind kan wel tot 5 talen synchroon vloeiend aanleren. Meertaligheid hoeft daarom absoluut geen reden te zijn voor een taalachterstand. Sterker nog, meertaligheid is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en zorgt voor een goede samenwerking tussen beide hersenhelften. Bij meertaligheid is het van belang dat de verschillende talen wel rijkelijk worden aangeboden en dat elke ouder de taal spreekt waarin hij of zij zich het prettigste en beste in kan uitdrukken. Zo krijgt je kind optimaal taalaanbod in alle talen. Het is heel normaal dat je kind één taal kiest om te antwoorden, ook al spreek je zelf een andere taal tegen je kind. Houd vol! Uiteindelijk zal je kind leren switchen tussen beide talen en ook plezier krijgen in het antwoorden in jouw taal.


    Heeft je kind toch een taalachterstand in één of meerdere talen? Neem gerust contact op met de logopedist. Wij kunnen met je meekijken of logopedie zou kunnen helpen. Maak een afspraak door hier te klikken.


Stotteren


  • Stotteren

    Stotteren is een probleem in de vloeiendheid van het spreken. De meeste ouders herkennen stotteren direct bij hun kind. Het is herkenbaar doordat je kind bijvoorbeeld woorden of lettergrepen herhaalt, blijft hangen op een klank of hapert tijdens het vertellen van een verhaal. Elk kind gaat anders met het stotteren om. Het kan zijn dat je kind bijvoorbeeld tegen het stotteren ‘vecht’ door spieren aan te spannen, het spreken helemaal vermijdt of plotseling een erg hoog spreektempo heeft gekregen. Andere kinderen lijken helemaal geen last te hebben van het stotteren en kletsen, al stotterend, gewoon door. Toch is het ook dan belangrijk om langs te gaan bij de logopedist. Zij kan je kind helpen om te voorkomen dat het stotteren erger wordt, of dat hij er in de toekomst wel last van zal krijgen.

    Stotteren kan op verschillende leeftijden ontstaan en de reden of trigger is niet altijd aanwijsbaar. Het is belangrijk om stotteren op vroege leeftijd te behandelen, omdat veel bijkomende problemen door logopedie ondervangen kunnen worden.

    Je zult ongetwijfeld je kind al hebben willen helpen tegen het stotteren. Maar hoe ga je hier nu goed mee om? Plan een afspraak om het stotteren te bespreken met de logopedist.


  • Broddelen

    Broddelen is, net als stotteren, een vloeiendheidsstoornis in het spreken. Bij broddelen is er sprake van snel en onverstaanbaar spreken. De planning van de spraak- en taalactiviteiten in de hersenen is verstoord. Deze verstoring treedt op als degene te snel spreekt. De broddelende spreker heeft dit op het moment dat hij zijn woorden uitspreekt meestal niet door. Broddelen en stotteren komen in de praktijk vaak in mengvorm voor; vaker dan zuiver broddelen of zuiver stotteren. Broddelen is doorgaans pas goed vast te stellen bij kinderen vanaf 10 jaar, omdat broddelen kan lijken op stotteren of de fouten die kinderen met een TOS maken.


    Stottert of broddelt uw kind, of twijfelt u hierover? Plan gerust een afspraak bij onze praktijk.


OMFT


  • Slikproblemen

    Plan een afspraak met de logopedist als er sprake is van slikproblemen. Of neem telefonisch contact met ons op.

  • Mondademen

    Heeft jouw kind vaak een open mond bij het televisiekijken of spelen op de iPad? Dan kan logopedie helpen om de mondmotoriek te verbeteren. Open mondgedrag gaat vaak gepaard met ademen door de mond. Bij het ademen door de mond komt ongefilterde lucht de longen binnen. Kinderen met open mondgedrag zijn vaker verkouden, waardoor de neus dichtzit, wat het ademen door de mond in stand houdt. Gewoontes als speen-, duim- of vingerzuigen kunnen ook zorgen voor open mondgedrag. Spreken met de tong tussen of tegen de tanden komt hierbij ook vaak voor.


    Plan hier een afspraak bij logopedie voor hulp bij het versterken van de mondmotoriek en het verbeteren van de spraak.

  • Open mondgedrag

    Heeft jouw kind vaak een open mond bij het televisiekijken of spelen op de iPad? Dan kan logopedie helpen om de mondmotoriek te verbeteren. Open mondgedrag gaat vaak gepaard met ademen door de mond. Bij het ademen door de mond komt ongefilterde lucht de longen binnen. Kinderen met open mondgedrag zijn vaker verkouden, waardoor de neus dichtzit, wat het ademen door de mond in stand houdt. Gewoontes als speen-, duim- of vingerzuigen kunnen ook zorgen voor open mondgedrag. Spreken met de tong tussen of tegen de tanden komt hierbij ook vaak voor.


    Plan hier een afspraak bij logopedie voor hulp bij het versterken van de mondmotoriek en het verbeteren van de spraak.

  • Duimen

    Duimen of vingerzuigen is een veel voorkomende gewoonte bij kinderen die moeilijk af te leren is. Zelfs sommige volwassenen duimen nog! Het duimen heeft een negatieve invloed op de stand van de tanden en de kaak en de balans in de gezichts-, mond- en tongspieren. Het kan daardoor bijvoorbeeld leiden tot articulatieproblemen, slissen of ademen door de mond. Hiervoor kun je terecht bij de logopedist. Zij zal je ook helpen met tips en adviezen hoe je je kind het duimen het snelst afleert! Plan gerust een afspraak bij onze praktijk voor een intakegesprek.

  • Fles- en speengebruik

    Pasgeboren baby’s hebben grote behoefte aan zuigen. Deze zuigbehoefte kan worden bevredigd door het geven van een speentje. Vanaf ongeveer 9 maanden is dit zuigreflex van baby’s verdwenen en dient de speen enkel nog voor troost. Het speenzuigen is dan een gewoonte geworden. Bij vermoeidheid, ziekte of een lange autorit kan het erg prettig zijn om je kind een speen te geven. Toch heeft het gebruik van flessen en spenen na een bepaalde leeftijd een negatieve invloed op de stand van de tanden en de kaak, en de balans in de gezichts-, mond- en tongspieren. Het kan daardoor leiden tot articulatieproblemen, slissen of ademen door de mond. Als dit aan de orde is kun je hiervoor terecht bij de logopedist. Zij zal je ook helpen met tips en adviezen hoe je samen met je kind het spenen het snelst afleert! Plan gerust een afspraak bij onze praktijk voor een intakegesprek.


Gehoor


  • Auditieve verwerkingsproblemen

    In de spraak- en taalontwikkeling bij kinderen zijn de eerste jaren van groot belang. Het is belangrijk dat in deze jaren de gehoororganen en gehoorbanen normaal functioneren. Nadat de oren het geluid hebben opgevangen, wordt het geluid in de hersenen verder verwerkt: de auditieve verwerking.


    Kinderen met een goed en normaal functionerend gehoor kunnen toch problemen hebben met het verwerken van geluiden. We noemen dit auditieve verwerkingsproblemen of APV. De oorzaak is meestal niet te achterhalen. Auditieve verwerkingsproblemen kunnen zich voordoen in lichte mate, bijvoorbeeld in het verstaan van iemand in een lawaaiige omgeving, maar ook in ernstige mate door grote problemen met het verwerken van spraak in normale, dagelijkse situaties. Hierdoor wordt het vermogen tot communicatie en het leren van het kind beïnvloed. Kinderen met AVP kunnen we herkennen als kinderen die niet zeker weten wat ze horen, mondelinge opdrachten moeilijk kunnen interpreteren, bij achtergrondlawaai problemen hebben met verstaan en moeite hebben om iemand die snel of onduidelijk spreekt te verstaan.


    Herken je je kind in deze omschrijving? Plan gerust een afspraak bij onze praktijk.

  • Auditieve vaardigheden

    Onder auditieve vaardigheden verstaan we rijmen, het horen van de eerste, middelste of laatste klank in een woord, het hakken (auditieve analyse) en plakken (auditieve synthese) van korte woorden en verschillen horen tussen klanken en woorden (auditieve discriminatie). Kinderen leren deze vaardigheden meestal al in groep 2, zodat ze een goede basis hebben om te starten in groep 3, waar het leren lezen, spellen en schrijven centraal staat.


    Sommige kinderen hebben moeite met het aanleren van deze auditieve vaardigheden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat jouw kind baat heeft bij een logopedische behandeling waarin de auditieve vaardigheden spelenderwijs getraind worden. Neem gerust contact op met onze praktijk en vraag naar de mogelijkheden.

  • Verminderd gehoor

    Een verminderd gehoor kan ervoor zorgen dat de spraak- of taalontwikkeling moeizamer verloopt. Een verminderd gehoor kan verschillende oorzaken hebben, zoals een aangeboren afwijking, oorontstekingen of andere (KNO) problemen. Een goed gehoor is belangrijk bij het oefenen van de uitspraak en het leren van taal, omdat kinderen leren door te imiteren. Als een kind het goede voorbeeld van de ouders niet goed hoort, zal het kind het woord ook minder makkelijk kunnen nazeggen.

    Een verminderd gehoor kun je herkennen bij je kind doordat hij of zij ineens langere tijd een hardere stem heeft, of niet passend lijkt te reageren op je vraag of opmerking.

    Als je denkt dat je kind hulp nodig heeft bij het oefenen van de uitspraak, of je twijfelt over het gehoor, maak dan een afspraak bij Het Taalplein.


Stem


ONZE FILOSOFIE

Leren zit in onze natuur

Kinderen hebben van jongs af aan een levendige geest. Wij willen het meeste halen uit deze natuurlijke eigenschap door kinderen de mogelijkheid te bieden om dingen te ervaren en onderzoeken, te geven om anderen, met anderen om te gaan, zich te ontwikkelen en te kunnen creëren. We willen de natuurlijke vaardigheden van kinderen verbeteren door ze een zo gezond mogelijke omgeving te bieden.

Direct een afspraak maken

Een afspraak maken kan telefonisch of via deze pagina. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met je op om een eerste afspraak te plannen.


  • Logopedie is gratis voor kinderen tot 18 jaar 
  • Een verwijzing is niet nodig 
  • Geen wachtlijst
  • Direct plek
  • Hooggekwalificeerde logopedisten
  • Afspraken duren ongeveer 25 minuten



Share by: